Pottenbakkerij Scarabee

Rik Gielen – Keramiek en pottenbakkerij

Lente 16- winter 17

Gestart met de voorbereiding voor de kunstroute georganiseerd door de Roderick Kunstkring en die doorgaat van donderdag 5 mei tot zondag 8 mei.
Samen met nog 10 andere kunstenaar exposeer ik in “ ‘t Reigersnest “, een oude gerestaureerde abdij hoeve. Het was zeer mooi weer en een grote belangstelling.

P1010650bP1010646b

Het weekend van 6/7 augustus volgde ik in Waspik (Ned.) een workshop “portretten” bij Carien van Dongen, een gerenommeerde ceramiste.

DSC_1740bDSC_1729b
Dan startte de voorbereidingen voor “Buren bij Kunstenaars “, een jaarlijks weerkerend event dat georganiseerd wordt door de Provincie West-Vlaanderen en waar dit jaar meer dan 2000 kunstenaars uit verschillende disciplines deelnamen.
Dit event had plaats gedurende het weekend van 14/16 oktober. Err was er ruime belangstelling van buren, vrienden en nobele onbekenden die kennis kwamen maken met de kunst

Nu de bestellingen van BBK en alles voor onze jaarlijkse familie samenkomst in januari afwerken, nog even “Place de Tertre ” in het VZH Riethove meepikken en dan zijn we klaar voor onze winteruitstap naar de zon.

DSC00043bxxxxxbx

Gedurende ons verblijf in Spanje / Portugal hebben we lokale ceramisten bezocht. Nabij Evora, bekent om zijn keramiek hebben we in Redondo, verschillende pottenbakkerijtjes bezocht die vooral gebruiksartikelen maakten. Bij de terugweg in Spanje in het stadje Tordesillas , bij het bezoek aan het stadje kwamen we bij een keramist, Luis Rivero de la Cuesta terecht, die zeer mooie voorwerpen maakte met speciale glazuren.
FaceBook Luis Rivero de la Cuesta

DSC00112bDSC00116c

15/16 Winter

Winter 15/16

Midden januari zijn we vertrokken naar het zonnige zuiden, waar we keramiek en het mooie weer gecombineerd hebben.
Gaby en ik hebben een 3 daagse workshop “ werken met slip porselein “ gevolgd bij Helena Brizido in de buurt van Lissabon. Verschillende technieken met werken met gekleurde slip werden er gedemonstreerd en hebben we kunnen uit proberen. De workshop was zeer interessant en leerrijk en Helena is een ervaren keramiste, die het goed kan verwoorden.
Tussen het drogen, glazuren en het bakken hebben we nog het “het Nationaal Keramiek Museum “in Caldas da Rainho en andere historische plaatsen in de omgeving bezocht en verder nog een paar dagen kunnen genieten van de zon in Albufeira.
Voor meer info: Website Helena Brizido www.helenbrizido.com

Foto’s
OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

27 en 28 februari stond de 6de Winterse tentoonstelling in Ettelgem op het programma; een jaarlijks event waar ik aan deelneem. Hierbij enkele foto’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu weer met vernieuwde moed aan het werk in de atelier en de tuin die weer alle aandacht vergen.

Zomer / herfst 15

Gedurende augustus, werken van Lut De Mot Raku gebakken. Zeer mooi. ( zie foto’s)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Werken gemaakt voor kunstmaraton met onder andere de vogelboom. De werken werden tentoongesteld van 28 aug tot 3 sept, samen met werken van Mia de Vos en Patrick Tahon, in het Romaans kerkje van Ettelgem ( zie foto’s).
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

In september hebben we de hobby- en kunsttentoonstelling ” Duin & Zee” in Oostende, de Penemolen in Schepdaal waar Lut de Mol haar werken tentoonstelde en de 1ste keramiek markt in Bergeijk (Ned.) bezocht.

Daarna startte de voorbereidingen voor het “Buren bij Kunstenaars” evenement, dat georganiseerd wordt door de Provincie West-Vlaanderen en dat doorging in oktober. Tuinornamenten zoals nestkastjes, paddenstoelen en mezenbollenhouders voor de vogels, porselein t-lichtjes en kommen werden gemodelleerd. Het evenement is goed verlopen ondanks het wisselvallig weer. (zie foto’s)

Gedurende de opendeurdagen bij Colpaert in Nevele, een korte workshop “wegwassen van porselein”, bijgewoond en dat gegeven werd Dirk Vanhaeren

Nu vergt de tuin weer de nodige aandacht, het electriciteitsisteem in het atelier en de werkplaats moest aan gepast worden en verwarmingselementen en het deksel/deur van de 110Lt-oven waren aan vervanging toe; een serieuze kost. Dit werd succesvol uitgevoerd door de firma Ojoka uit Lokeren/Lier. Nu deze werken achter de rug zijn; op naar het laatste evenement van het jaar, nl de kerst en hobby markt in WZC Riethove Oudenburg.

Voorjaar 2015

Dit voor jaar heb ik wat rust ingebouwd. Voor  de Winterse tentoonstelling in Ettelgem hebben Gaby en ik  genoten van het winterse zon in Andalusie en de Algarve. Hier hebben we ook de streek van Evora en Nisa bezocht waar we bij de lokale ceramisten een mooie typsche werkje gekocht hebben. Zie foto 1 en 2. In Estoril nabij Lissabon hebben het atelier van Gloria Morales de los Rios en Helena Brizido beocht. Helena is gespecialiseerd is in porcelein en ze maakt zeer mooie dingen.  In het voorjaar van 2016 gaan we er een workshop volgen.

Na onze thuiskomst vergde de moes- en siertuin weer alle aandacht en wanneer dit in orde was; was de tijd aangebroken om de Balkan en Turkije trip aan te vatten.  Hotsend en schuttend met de motorhome over de al niet te goede wegen hebben we samen met een groep Nederlanders  genoten van de prachtige maar vermoeiende trip door al die landen.  Waar kom hebben we ook lokale potters en ceramisten bezocht  zoals in Bran en Brasov( Roemenie ziefoto 3 en 4 ) en Urgup ( Turkijefoto 5 ).

Nu terug thuis ben ik gestart met de voorbereiding van de tenstoonstelling in het Romaanse kerkje van Ettelgem. Deze tentoonstelling is  reeds gestart op 17 mei en loopt tot 11 september en waar 3o kunstenaars  telkens voor  één week hun  werken tentoonstellen. Ikzelf stel tentoon van 28 augustus  tot  3 september ( telkens van 14h tot 19h)

foto 1 en 2

Evora

Evora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2  Nisa

foto 3 en 4

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

foto 5

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Datum 22 juli 2015

november-december 2014

14dec01pnt

De laatste bestelling afgewerkt voor dit jaar en op naar de winterrust . Nog prettige feestdagen en een voorspoedig nieuwe jaar

OKTOBER 14

Alles klaar gemaakt voor de open deur dagen “Buren bij Kunstenaars”.
De vogelnesten en heksenmutjes lagebak gestookt, kerstlichtjes raku gebakken en
de atelier mooi op orde gezet

De open deurdagen van 18 en 19 oktober waren een succes, veel bezoekers en niet te vergeten het mooi weer.
BBK2a

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

September 14

04 september
Raku stook met onze nederlands limburgse reisvrienden, de beeldjes zoals we ze verwacht
hebben, met een tikkeltje rood door de kopersulfiet.
140903raku1
140902raku3

Week 37 – 38
Heksenmutjes en nestkastjes gedraaid, staan nu te drogen

heksenhoedjes+nestkastjes

Week 39
Kerstlichtjes en eierdopjes afgewerkt, zij zijn nu klaar voor biscuitbak
Slakkenpotten gedraaid, klaar voor biscuitbak

Week 40
Paddenstoelen gemaakt, zij staan nu te drogen

Introductie-kennismaking

Roksem 28 augustus 14

Vrienden en kennissen
Vandaag schrijf mijn eerste bijdrage in mijn webblog
Het is de laatste maanden vrij rustig geweest nadat wij de nodige inspiratie opgedaan hebben gedurende onze reis in de Balkan en Griekenland.
Na eerst de tuin in orde gebracht te hebben, start ik weer met goede moed met de voorbereiding van het volgende event “ Buren bij kunstenaars “ dat doorgaat in mijn atelier op 18 en 19 oktober
Indien U informatie wilt aangaande mijn werken kunt u me altijd contacteren via mijn email adres of telefonisch ( contact gegeven).
De bedoeling van deze blog is u op regelmatige tijden ( maandelijks) op de hoogte te houden van de activiteiten in de atelier